Ce trebuie sa prevenim si cum?

  1. Homepage
  2. Pacient
  3. Profilaxie Dentara
  4. Ce trebuie sa prevenim si cum?
Ce trebuie sa prevenim si cum?

Ce trebuie sa prevenim si cum?

In urma consumului de alimente se acumuleaza pe dinti Placa bacteriana care, ulterior, formează  prin mineralizarea în timp cu ajutorul sărurilor de calciu din salivă un depozit dur galben brun ce poarta denumirea de Tartru.


În prima fază tartrul formează gingivita, adică inflamarea gingiilor care se manifestă prin înroşirea, mărirea în volum şi sângerarea acestora. Gingivita este însoţită şi de dureri iar din această cauză paciențiinu mai efectuează un periaj corect.


Dacă tartrul persistă mult timp pe dinţi, în special în zonele subgingivale, începe să sufere şi suportul osos al gingiilor.


Încărcătura bacteriană din tartru începe să „mănânce”osul, acesta se resoarbe orizontal sau vertical, dinţii începând să aibă o proastă implantare.


Acest fenomen poartă denumirea de parodontopatiemarginală sau boala parodontală care duce la mobilitatea şi pierderea dinţilor de pe arcadă.


Tartrul este răspunzător şi de apariţia halenei (respiraţie urât mirositoare).


Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.


Una din Procedurile de îndepărtare a unor coloraţii dentare si a depunerilor de tartru este tratamentul AIR FLOW.


Este o procedură simplă, rapidă, nedureroasă fără efecte nocive asupra dinţilor şi gingiilor. Asigură şi un masaj gingival eficient, o curăţire eficientă sub lucrările protetice.


Un jet de aer amestecat cu particule de bicarbonat de sodiu este proiectat pe suprafaţa dintelui îndepărtând coloraţiile.


Este recomandat în special fumătorilor, consumatorilor de ceai, cafea, alimente colorate; persoanelor purtătoare de aparate ortodontice fixe (bracket-uri) care au dificultati în igienizarea aparatelor.


La sfârşitul tratamentului cu air flow veţi rămâne cu o senzaţie de prospeţime şi o respiraţie plăcută.


 Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.


Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.


Este bine sa se apeleze la periajul profesional macar de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient in indepartarea placii dar trebuie insotit de o igiena orala regulata.